About

BIOGRAPHY

lmjaelani-1Lalu Muhamad Jaelani received the B.Eng degree in Geodetic Engineering from Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS Surabaya) Indonesia in 2003, the M.Sc degree in Remote Sensing Science and Technology from National Central University (NCU), Taiwan in 2010 and the Ph.D degree in Integrative Environmental Sciences from University of Tsukuba, Japan in 2014.

He is currently a Lecturer and Researcher in Department of Geomatics Engineering, Faculty of Civil, Environment and Geo-engineering, ITS Surabaya, Indonesia. He teaches Terrestrial Surveying and Mapping, Spatial computation, GIS, and Remote Sensing. His current research focuses on:

  1. Remote sensing algorithm development for sea and inland water parameters retrieval.
  2. Implementation of geospatial science and technology
  3. Disaster mitigation

Currently, he is an active member of Indonesian Society for Remote Sensing (ISRS) and also holding additional position as  a  Head of Subdirectorate of Community Engagement at Directorate of Research and Community Engagement (DRPM), ITS; and Project Manager at ITS Disaster Response Team

EDUCATION

  1. Elementary school: SDN 2 Kotaraja (1988-1994)
  2. Junior High School: SMPN 2 Sikur (1994-1997)
  3. Senior High School: SM N 2 Mataram (formerly SMAN Ampenan)  (1997-1999)

Undergraduate School : Geodetic Engineering Dept., ITS Surabaya (1999-2003) (Thesis: MEMBANDINGKAN KETELITIAN HASIL PENGUKURAN LUAS DAERAH MENGGUNAKAN ALAT PLANIMETER DAN METODE PEMBAGIAN SEGITIGA (RUMUS HELON) PADA BERBAGAI SKALA PETA)

Graduate School  :

  1. M.Sc in Remote Sensing Science and Technology, Center for Space and Remote Sensing Research, National Central University,  Taiwan (2008-2010) (Thesis: Estimating Net Primary Productivity (NPP) on. Tropical Rain Forest Using MODIS Observation  Data)
  2. Ph.D in Environmental Sciences, Integrative Environmental Sciences, Graduate School of Life and Environmental Sciences, University of Tsukuba, Japan (2011-2014) (Thesis: Development of a new atmospheric correction algorithm for turbid inland waters)

TRAINING

  1. West Australia East Java Consortium (WAEJUC) Professional and Research Development Program, Perth (Nov 3-10, 2019)
  2. Rolls Royce – International Learning Experience and Leadership Training 2016, London, UK (July 16-31 , 2016)

AWARD

  1. Best Presenter Award.  AUN/SEED-Net Regional Conference in Civil Engineering 2017. Surabaya, August 1-2 , 2017
  2. RSSJ Researcher Award of 2016. Journal of The Remote Sensing Society of Japan, 35, 129-139, 2015.) has been selected for RSSJ Researcher Award of 2016
  3. The best paper presenter in Annual Scientific Meeting, Indonesian Society of Remote Sensing, PIT-MAPIN. Bogor, February 6, 2015
  4. DIKTI PhD Scholarship  (2011-2014)
  5. DIKTI MSc Scholarship  (2008-2010)

POSITION

  1. Head of Subdirectorate of Community Engagement, DRPM, Institut Teknologi Sepuluh Nopember (2020-2024)
  2. Project Manager at ITS Disaster Response Team (2018-now)
  3. Lecturer at Dept. of Geomatics Engineering (Bachelor and Master Program), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (2003-now)
  4. Director at MAPIN Scientific Publication Center (2019-2024)
  5. Director at Center for Earth, Disaster and Climate Change (Pusat Studi Kebumian, Bencana dan Perubahan Iklim), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (2016-2020)
  6. Co-Chair of WG V/8: Promotion of Open Source on Geospatial Technology, International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS) (2016-2020)
  7. Researcher at ITS-Water Remote Sensing Research Group (WARES), Geospatial Laboratory
  8. Person in Charge in  Spatial Data Infrastructure Center (Pusat Infrastruktur Data Spasial -PIDS ITS) (2016-2018)
  9. Founder and Director of ITS-Esri Community Center (IECC)
  10. Secretary of Indonesian Society of Remote Sensing (ISRS/MAPIN) Chapter Surabaya (2016-2020)

PERSONAL SCIENTIFIC LINK

  1. SCOPUS : 55953435300
  2. ORCID : 0000-0003-2663-9016
  3. SINTA : 29106
  4. Garuda Scholar: 29106
  5. Research Gate : https://www.researchgate.net/profile/Lalu_Jaelani
  6. ACADEMIA.EDU : https://its.academia.edu/LaluMuhamadJaelani
  7. Google Scholar : XXsMvU0AAAAJ&hl
  8. Microsoft Academic: 2172605002
  9. ITS Open Content : http://oc.its.ac.id/profil.php?un=lmjaelani (broken)

CONTACT

  • Ruang 300-P6, Gedung II Teknik Geomatika, Jalan Despro, Kampus ITS, Keputih, Sukolilo, Surabaya -60111
  • Telp. (+62)(31)5929486
  • Fax (+62)(31)5929486

194 Replies to “About”

  1. e, meton tiang beru’ taok arak batur lombok minak kumpulan marak ine , tiang arak lek sekadau kalbar, asal lekan selong . kenakke salakke tiang mindah.

  2. mas aku punya web hosting tapi ngg aku pake,,,karna aku udah beli lagi.ooo ya sekedar pengetahuan web hosting itu masih kosong karna smua filenya udah aku trash…dan juga baru satu bulan….dari kurun waktu setahun,,,.
    Klo misalkan mas mo pake gpp aku kasih asal untuk kepentingan lombok V klo mas ngg mo jg nde kmbe-kmbe.
    klo nanti mas berminat kesini ja http://www.herusapta.com,,ato ke blogku.

  3. hallo semeton, apa kabar neee, masih inget temen sma side yang dari kuripan gak? (Lalu M. Alwin Ahadi) wah katanya udah sukses ne sekarang, wah jadi seneng plus bangga sebagai temen sekelas side dulu. menetap dimana sekarang. kangen saya pengen ketemu.

  4. hallo semeton, apa kabar neee, masih inget temen sma side yang dari kuripan gak? (Lalu M. Alwin Ahadi) wah katanya udah sukses ne sekarang, wah jadi seneng plus bangga sebagai temen sekelas side dulu. menetap dimana sekarang. kangen saya pengen ketemu.

  5. haluuuu… berembe kabar miq jen? dengah2 tiang araq dengan begejuh lek komunitas tie… hehehe.. sukses selalu ya miq. maeh juluq oleh2 eleq luar pulau niki..

  6. Salam SMundA’s…
    kepada Alumni-Alumni SMU 2 Mataram (SMA Ampenan)yang terhormat dan Siswa-Siswi SMU 2 Mataram Salam Kenal.

    Kami selaku panitia alumni smunda, akan mengadakan reuni Akbar SMU 2 Mataram untuk semua angkatan! yang akan diadakan pada tanggal 25 mei 2008.
    mohon bantuan teman-teman untuk menghubungi para alumni kita yang belum mendengar berita ini, karena dalam kesempatan langka inilah saatnya kita Berkumpul dalam rangka pesta emas SMuNda’s, dan diperkirakan akan menjadi reuni akbar terbesar yang pernah diselenggarakan oleh sekolah Kita, diperkirakan reuni ini dihadiri oleh sekitar 2000 alumni seluruh angkatan dan keluarganya.
    SUKSESKAN REUNI AKBAR SMUNDA’S 2008

    Untuk Informasi dan bantuan Hub
    Pak Irwan 081917082662
    Ibu Enung 08175736360

    Kami mengharapkan seluruh dukungan dan bantuannya serta masukan-masukan dari banyak pihak alumni SmunDa’s demi suksesnya acara ini.
    terima kasih untuk perhatiannya.

  7. assalammu’alaikum. Kami dari Sekolah Bahasa Arab Dephan RI ijin berkunjung.. kami baru dalam dunia blogger, memanfaatkan sarana yang ada. masih butuh bimbingan. jika tidak keberatan silahkan berkunjung blog kami di http://subpokbarab.wordpress.com, sangat ditunggu saran dan masukannya untuk perkembangan blog kami. terima kasih. wassalammu’alaikum wrwb.

  8. assalammu’alaikum. Kami dari Sekolah Bahasa Arab Dephan RI ijin berkunjung.. kami baru dalam dunia blogger, memanfaatkan sarana yang ada. masih butuh bimbingan. jika tidak keberatan silahkan berkunjung blog kami di http://subpokbarab.wordpress.com, sangat ditunggu saran dan masukannya untuk perkembangan blog kami. terima kasih. wassalammu’alaikum wrwb.

  9. Assallammualaikum….!!

    sallam kenal ya mas tiang kanak lombok lg belajar mnjamah dunia maya…!!

    tlong kasih kritik dan saran ya//

    Wassallmmualaikum….

  10. Assalamualaikum, salam kenal endah,
    Subhanalloh sere loeq doang batur2 siq tang taoq kance tiang meranto

  11. Assalamualaikum, salam kenal endah,
    Subhanalloh sere loeq doang batur2 siq tang taoq kance tiang meranto

  12. Assalamualaikum Wr. Wbr
    Mas Lalu… saya membutuhkan tulisan Anda untuk di muat di salah satu tabloid apakah ada kemungkinan untuk itu ?

    Terima kasih banyak tanggapannya,
    Mathur nuwun
    Ayu^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.